Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Ορισμός

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι χρόνια πάθηση των αρθρώσεων στην οποία υπάρχει προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου που μπορεί να φτάσει μέχρι την πλήρη καταστροφή του και αποκάλυψη του υποχόνδριου οστούν. Αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παθήσεις της 3ης ηλικίας με πολύ μεγάλες κοινωνικές  και οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού. 
 

Επιδημιολογικά στοιχεία
 
Είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας και το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο που προκαλεί μακροχρόνια ανικανότητα. Παρατηρείται σ’ όλες τις φυλές του ανθρώπου και σ’ όλα τα είδη των θηλαστικών. Η συχνότητά της στο γενικό πληθυσμό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ερευνητών, ανάλογα με τη σύνθεση του δείγματος από άποψη ηλικίας, φύλου, επαγγελματικής απασχόλησης και τρόπου ζωής. Η νόσος αρχίζει στη 2η 10ετία της ζωής και σε ηλικία 40 ετών το 90% όλων των ανθρώπων έχουν αλλοιώσεις στις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων, χωρίς ακόμα να παρατηρούνται κλινικώς.
 
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες. Η ιδιαίτερη αυτή προτίμηση που παρουσιάζει η ΟΑ στις γυναίκες μπορεί να αποδοθεί σε αρκετές αιτίες. Η εμμηνόπαυση φαίνεται να επιταχύνει μια σειρά εκφυλιστικών μεταβολών σε πολλούς ιστούς π.χ. στο δέρμα, στις αρθρώσεις, τα αγγεία. Η κατασκευή του μυϊκού συστήματος είναι μειονεκτική στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Το αδύνατο μυϊκό σύστημα προκαλεί ευκολότερους μικροτραυματισμούς στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την προοδευτική τους καταστροφή. Και τέλος οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σχέση με τους άντρες.
 
Τουλάχιστον το 25% των ιατρικών πράξεων σχετίζονται με την ΟΑ. Σύμφωνα με έρευνες σε αναπτυγμένες χώρες, 1 στους 3 ενήλικες  εμφανίζει, κατά την διάρκεια της ζωής του κάποιο ενόχλημα το οποίο αναγκάζει το 50% των ατόμων αυτών να επισκεφθούν το γιατρό.
 
Τέλος είναι μια από τις πιο δαπανηρές νόσους που προκαλούν αναπηρία και περιορισμό της αυτονομίας του ατόμου σε όλων τον κόσμο. 500.000 αρθροπλαστικές γίνονται ετησίως στον κόσμο και 4.000 στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

 
Banner
Banner
Banner