Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]
 

ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ

 

Είναι η ελάττωση του ύψους και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισότητα της πτέρνας, δηλαδή η τάση της πτέρνας προς τα έξω.

Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια. Η πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας μέχρι 2 ετών παρουσιάζουν χαμηλή καμάρα, η οποία συνήθως διορθώνεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ενώ οι μεγαλύτερες αλλαγές στην ποδική καμάρα πραγματοποιούνται μεταξύ 2 και 6 ετών. Η χαμηλή καμάρα από μόνη της δεν αποτελεί κριτήριο για μη φυσιολογικό πόδι και άρα δεν χρειάζεται θεραπεία.

Οι γονείς με παιδιά που πάσχουν από πλατυποδία αναφέρουν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν εύκολα κούραση, συχνές πτώσεις και κάπως άχαρο και ασταθές βάδισμα. Χαρακτηριστικό είναι η γρήγορη φθορά και παραμόρφωση των υποδημάτων από την εσωτερική πλευρά

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική προκειμένου να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία προς αποφυγή πιθανής σκολίωσης ή κύφωσης στο μέλλον. Η εξέταση γίνεται από ορθοπαιδικό ή παιδίατρο και η φυσική εξέταση ολοκληρώνεται από πελματογράφημα. Σε περίπτωση που το παιδί σας διαγνωστεί με πλατυποδία, το πελματογράφημα επιτρέπει την κατασκευή ειδικών πάτων παπουτσιών.

Ωστόσο, η πλατυποδία δεν είναι μόνο φαινόμενο της παιδικής ηλικίας. Οι ενήλικες μπορεί να υπεφέραν από πλατυποδία κι να μην αποκαταστάθηκαν σε παιδική, ή να την εμφάνισαν αργότερα. Το πιο σύνηθες αίτιο πλατυποδίας ενηλίκων είναι διαταραχές του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα, οι οποίες οφείλονται σε εκφυλιστικές νόσους, σε κάποια φλεγμονή ή σε τραύμα.

Η πλατυποδία ενηλικών μπορεί να είναι επίσης το αποτέλεσμα κάποιου κατάγματος ή εξαρθρώσεως, ρήξης τένοντα, συνοστέωσης οστών του ταρσού (πτερνο-σκαφοειδής) αρθρίτιδας, νευροαρθροπάθειας, αδυναμίας που οφείλεται σε νευρολογικούς παράγοντες ή ακόμα και ιατρογενούς πράξης.

Η συμπτωματολογία έχει μεγάλο εύρος, ενώ μπορεί να είναι αρχικά ασυμπτωματική. Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως είναι πόνος κατά μήκος του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα, πόνος μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή κατά το περπάτημα και οίδημα στον έσω αστράγαλο ή στον έσω πόδα. Η πλατυποδία σταδιακά γίνεται φανερή καθώς η καμάρα του ποδιού χάνεται και η πτέρνα τείνει προς τα έξω.

Εφόσον ο ασθενής δεν ενοχλείται από κάποιο σύμπτωμα, η θεραπεία δεν θεωρείται αναγκαία, σε διαφορετική περίπτωση είναι  συντηρητική. Τα υποδήματα και η υποστήριξη της έσω καμάρας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Ταυτόχρονα συνιστάται ενδυνάμωση των μυών με διάφορες ασκήσεις και αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος, απώλεια βάρους. Βέβαια ανάλογα το αίτιο είναι διαφορετική και η αντιμετώπιση. Αν η πλατυποδία έχει προκληθεί από ρήξη του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα, συνοστέωση οστών του ταρσού, κάποιο τραύμα ή αρθρίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη, τοπική έγχυση στεροειδών και εφαρμόζεται νάρθηκας.

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner