Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Το πόδι λειτουργεί ως ένα σημαντικό τμήμα της κατώτερης κινητικής αλυσίδας και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διανέμει και να απορρόφα τις κινητικές δυνάμεις κατά τη στηρικτική φάση της βάδισης. Το βάρος του σώματος κατά τη βάδιση επικεντρώνεται στο πόδι και την ποδοκνημική άρθρωση. Καθώς το βάρος μας πολλαπλασιάζεται, οι αρθρώσεις του κάτω άκρου καταπονούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι πιθανότητες για τραυματισμούς και λειτουργικά προβλήματα. Εάν το πόδι πρηνίζει (πτώση καμάρας) ή υπτιάζει (άρση καμάρας) περισσότερο από το φυσιολογικό, οι άξονες αναβηματισμού μεταβάλλονται. Οι συνέπειες αυτής της μεταβολής είναι συμπτώματα, όπως η κούραση και ο πόνος, κυρίως στο πίσω μέρος των ποδιών, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί πολύωρη ορθοστασία. Για όσους έχουν δύσκαμπτο πόδι τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα διαστρέμματα, τα κατάγματα εκ κοπώσεως και τα προβλήματα με τα γόνατα, το ισχίο και την οσφύ. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη λανθασμένη βάδιση και τη μη σωστή απορρόφηση των μηχανικών καταπονήσεων.

 

 

 

ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΘΕΣΗ
Φυσιολογικός τρόπος στήριξης
ΥΠΤΙΑΣΜΟΣ
Ανάσπαση έσω χείλους
ΠΡΗΝΙΣΜΟΣ
Ανάσπαση έξω χείλους
(Kάντε click για μεγέθυνση) (Kάντε click για μεγέθυνση) (Kάντε click για μεγέθυνση)


Για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών κατασκευάζονται ειδικά ορθωτικά πέλματα. Τα πέλματα αυτά είναι από υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Φορώντας ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα, κάθε υπόδημα μετατρέπεται σε ορθοπαιδικό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού, αποφεύγοντας λανθασμένους υπτιασμούς και πρηνισμούς, καθώς και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης. Έμμεσα λοιπόν τα πέλματα αυτά εκτείνουν την προστασία τους στις υπόλοιπες αρθρώσεις του κάτω άκρου, αλλά και διαφυλάσσουν και την οσφύ από τραυματισμούς και άλλα χρόνια προβλήματα. Ο ρόλος των ορθωτικών πελμάτων είναι ο έλεγχος της υπερβολικής και πιθανόν της επικίνδυνης κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης και του πρόσθιου μέρους του ποδιού, βοηθώντας στη μείωση των υπερβολικών καταπονήσεων. Δεν προορίζονται για να αλλάξουν ή να διορθώσουν τις ανωμαλίες του πέλματος, αλλά για να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ποδιού κατά τη βάδιση. Τα ορθωτικά πέλματα αποτελούνται από δυο μέρη, την πρόσθια και την οπίσθια ανύψωση. Ο σκοπός της πρόσθιας ανύψωσης παρέχει υποστήριξη στις παραμορφώσεις του πρόσθιου τμήματος του ποδιού, ενώ σκοπός της οπίσθιας ανύψωσης είναι να θέτει το οπίσθιο τμήμα του ποδιού όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ουδέτερη θέση και η λειτουργία της είναι πιο σημαντική κατά τη βάδιση για την επαφή της πτέρνας με το έδαφος.

Η ανακούφιση από τον πόνο και η ικανότητα των πασχόντων να επιστρέφουν σε προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας είναι τα κύρια κριτήρια που χαρακτηρίζουν την επιτυχία της ορθωτικής θεραπείας.

Τι είναι πελματογράφος

Ο πελματογράφος είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, με χιλιάδες αισθητήρες καταγραφής των πιέσεων του πέλματος, τόσο στη στάση όσο και στη βάδιση, προσφέροντας αντικειμενικά και όχι εμπειρικά δεδομένα. Ο Πελματογράφος συνδέεται στον υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα (software) αναλύει τα δεδομένα σχετικά με την φόρτιση, το κέντρο βάρους, τις φάσεις στήριξης και αιώρησης κατά τη βάδιση. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει την παθοεμβιομηχανική και τις παθήσεις του ποδιού και όλα αυτά να αποτυπωθούν στο Πελματογράφημα. Το πελματογράφημα χωρίζεται σε δυο φάσεις:

 

 

 

(Kάντε click για μεγέθυνση)
 

 

 

 •  Στατικό πελματογράφημα

Επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης που κατανέμεται στα κάτω άκρα. Μετράει τις αποστάσεις, τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης και αναλύει την σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια θέση. Ο εξεταζόμενος στέκεται πάνω στον πελματογράφο ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της στάσης.


 

 (Kάντε click για μεγέθυνση)

 
 •  Δυναμικό πελματογράφημα

Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού, το γράφημα της φόρτισης, τη μέγιστη πίεση, το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους. Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας την δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών. Ο εξεταζόμενος βαδίζει πάνω στην ειδική πλατφόρμα με κανονική φορά και ταχύτητα ενώ στον υπολογιστή καταγράφονται τα αποτελέσματα της κατανομής των πιέσεων κατά την διάρκεια της βάδισης.

                 
(Kάντε click για μεγέθυνση)


Χαρακτηριστικά πελμάτων ψηφιακής ανάλυσης

Με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, την ανάλυση αυτών των δεδομένων και την κλινική εξέταση,η συνεργαζόμενη εταιρία Pelma Analysis θα κατασκευάσει το κατάλληλο πέλμα για εσάς.

 • Εξατομικευμένο πέλμα, παρέχοντας ιδανική υποστήριξη και ισομερή κατανομή του βάρους.
 • Πολύ ελαφρύ πολυμερές υλικό EVA (CE ECU).
 • Πέλματα για όλους τους τύπους παπουτσιών.
 • Πέλματα αεριζόμενα και επενδυμένα με αντιμυκητιακό υλικό.
 • Πέλματα που έχουν δημιουργηθεί ζώνες ανακούφισης ή στήριξης ανάλογα με την κατανομή των πιέσεων στο πόδι.
(Kάντε click για μεγέθυνση)Τύποι ορθωτικών πελμάτων

 • Καθημερινό, προσφέροντας τη μέγιστη ανακούφιση στο καθημερινό περπάτημα.
 • Διαβητικού τύπου (3 τύποι) που θεραπεύουν αλλά και προλαμβάνουν την εμφάνιση ελκών.
 • Αρθριτικού τύπου, προσαρμοζόμενο σε μια υπάρχουσα παραμόρφωση.


Σακχαρώδης Διαβήτης

Σε άτομα με περιφερική διαβητική νευροπάθεια, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψην ότι εξασκούνται ιδιαίτερα υψηλές πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία των πελμάτων. Η υπερβολική αυτή φόρτιση σε συγκεκριμένα σημεία σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υπαισθησία, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την δημιουργία ελκών. Οι διαβητικοί, λόγω αυτής της διαβητικής νευροπάθειας που αναπτύσσουν στα κάτω άκρα, χρειάζονται αποφόρτιση σε συγκεκριμένα σημεία των ποδιών τα οποία αποκαλύπτονται μέσω του πελματογραφήματος και αποφορτίζονται μέσω ειδικών πελμάτων. Με το κατάλληλο ορθωτικό πέλμα προστατεύουμε τις περιοχές με υψηλή πίεση και προλαμβάνουμε τον σχηματισμό έλκους και τον ενδεχόμενο ακρωτηριασμό.Τα σωστά υποδήματα πρέπει να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, έτσι ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία. Εξετάζεται αν υπάρχει χώρος καθώς και το απαραίτητο ύψος και πλάτος στο εσωτερικό του υποδήματος για να χωρέσει το βοήθημα. Το πάνω μέρος τους να είναι από μαλακό δέρμα, ώστε να μην δημιουργούνται επιπλέον τραυματισμοί. Καλό είναι οι διαβητικοί ασθενείς να αλλάζουν όσο πιο συχνά γίνεται τα υποδήματα τους, για να αποφεύγονται οι σταθερές πιέσεις στο συγκεκριμένο υπόδημα. Τακούνι μεγαλύτερο των 2,5εκ. μεταφέρει το βάρος του σώματος στο πρόσθιο μέρος του ποδιού, με αποτέλεσμα την αύξηση της πελματιαίας πίεσης. Το ιδανικό τακούνι πρέπει να είναι γύρω στα 2-3εκ., ώστε να είναι σωστή η κατανομή των πιέσεων στο πόδι.


Αθλητές

Τα περισσότερα προβλήματα πόνου ή δυσλειτουργίας του άκρου ποδός σε αθλητικές δραστηριότητες στην προεφηβική ηλικία προέρχονται από κακώσεις από υπερχρησιμοποίηση που σχετίζονται με ανώμαλη εμβιομηχανική του ποδός, όπως διατεταμένη πελματιαία απονεύρωση, υπερβολικό πρηνισμό του άκρου ποδός, ύπαρξη γεφυρών μεταξύ των οστών του ταρσού, βλαισός μεγάλος δάκτυλος κλπ.

 

   
 
                                                                                                       (Kάντε click για μεγέθυνση)

 


Το πελματογράφημα σε κάθε ΑΘΛΗΤΗ θα βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος με σκοπό:
 

 • Την αύξηση της απόδοσης (επιτρέποντας την ισομερή και αρμονική κατανομή των πιέσεων σε όλο το εύρος του τριγώνου στήριξης του ποδιού).
 • Την πρόληψη αλλά και θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με την άθληση όπως:

 

ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΕΣ
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ
ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΕΣ
ΣΥΧΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑΕνδείξεις για διεξαγωγή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων:

 • Πλατυποδία - Βλαισοπτερνία - Βλαισοποδία
 • Κοιλοποδία - Σφυροδακτυλία - Γαμψοδακτυλία
 • Επώδυνη πτέρνα (Άκανθα, απονευροσίτιδα, v. Sever κλπ)
 • Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus,"κότσι")
 • Συχνά διαστρέμματα
 • Μεταταρσαλγία, "κάλοι", στη πελματιαία επιφάνεια
 • Ανισοσκελία - Σκολίωση
 • Επίμονος χαμηλή Οσφυαλγία
 • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου
 • Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική πάθηση.
 • Άτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση
 • Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός,γόνατος.


 

 
Banner
Banner
Banner