Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Η Οστεοπόρωση είναι η συνηθέστερη πάθηση των οστών. Πρόκειται για σιωπηρή νόσο που μειώνει, προοδευτικά, την οστική μάζα κάνοντας τα οστά πιο εύθραυστα και ευκολότερα να σπάσουν. Η οστεοπόρωση αφορά πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Οποιοδήποτε οστό μπορεί να προσβληθεί από οστεοπόρωση, τα κατάγματα, όμως, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά λόγω της μερικής ή ακόμα και μόνιμης ανικανότητας.

Με τη γήρανση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οστεοπόρωση αποτελεί μείζον πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Σε λευκούς πληθυσμούς, περίπου το 50% των γυναικών και το 20% των ανδρών άνω των 50 ετών αναμένεται ότι θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. 

Ανησυχητικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα αντιμετωπίζουν
κατά 86% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν και άλλα κατάγματα. Τα κατάγματα που τυπικά συνδέονται με την οστεοπόρωση εντοπίζονται στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και το αντιοβράχιο. Τα περισσότερα κατάγματα ισχίου είναι αποτέλεσμα πτώσης, με το 80% να συμβαίνει σε γυναίκες και το 90% σε άτομα άνω των 50 ετών. Τα περισσότερα σπονδυλικά κατάγματα σημειώνονται κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων ρουτίνας, όπως σκύψιμο ή σήκωμα βάρους, με ποσοστό μικρότερο από 25% να προκύπτει από πτώση.
 
Τα κατάγματα του ισχίου αυξάνουν τη θνησιμότητα κατά 6-37%, ανάλογα με την προηγούμενη κατάσταση υγείας των ασθενών, ενώ το 20-25% των θανάτων συμβαίνουν τον 1ο χρόνο μετά το κάταγμα. Τα σπονδυλικά κατάγματα συνοδεύονται από σημαντική αύξηση της θνησιμότητας, σύμφωνα με μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες, όπως η SOF (Study of Fractures) και η EPOS (European Prospective Osteoporosis Study). Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως κατά πόσον συμβάλλει στην αύξηση της θνησιμότητας, το ίδιο το κάταγμα και οι συνέπειες του τραύματος ή τα ανεξάρτητα συνοδά προβλήματα υγείας, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου σε γυναίκες με ένα τουλάχιστον σπονδυλικό κάταγμα είναι κατά 23-60% μεγαλύτερος, σε σύγκριση με μάρτυρες ίδιας ηλικίας. Ο κίνδυνος αυτός σε γυναίκες με κλινικά κατάγματα αυξάνεται κατά 60% έως 86,4%. 


Οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν με σαφήνεια ότι η οστεοπόρωση συνδέεται με σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και με αυξημένο κόστος περίθαλψης, ενώ τονίζουν την ανάγκη για πρόληψη της οστεοπόρωσης και έγκαιρη επέμβαση για μείωση του κινδύνου καταγμάτων

 
Banner
Banner
Banner