Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]
 

ΝΕΥΡΙΝΩΜΑ MORTON

 

Είναι η ευαισθησία που καθορίζεται μεταξύ των κεφαλών των μεταταρσίων.

Εντοπίζεται συνήθως μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου μεταταρσίου οπού το μεσοδακτύλιο νεύρο παγιδεύεται και οδηγεί σε φλεγμονή και πάχυνση του νεύρου.

Προσβάλλει κυρίως γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών. Το φαινόμενο αυτό πιθανολογείται ότι οφείλεται σε παπούτσια με ψηλό τακούνι, στενά ή με σχήμα που αποκλίνει του σχήματος του ανθρώπινου πέλματος (π.χ. μυτερά παπούτσια).

Άλλες ομάδες που προσβάλλονται από το νευρίνωμα Morton είναι ασθενείς με βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι), σφυροδακτυλία, πλατυποδία, κοιλοποδία ή ακόμα και άτομα με πιο ευλύγιστες αρθρώσεις του άκρου ποδός. Αθλήματα όπως το μπαλέτο, το τένις ή το τρέξιμο εξαιτίας της επαναλαμβανομένης πίεσης που ασκείται στην περιοχή καθιστούν το νεύρο πιο επιρρεπές. Ακόμα, άλλα αθλήματα που απαιτούν σφιχτά υποδήματα (π.χ. σκι, ορειβασία) μπορεί να οδηγήσουν σε νευρίνωμα. Τέλος, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κάποιου τραύματος.

Εκδηλώνεται αρχικά με μούδιασμα μεταξύ των δακτύλων το οποίο επιδεινώνεται με τη πάροδο του χρόνου. Σταδιακά εξελίσσεται σε καυστικό άλγος στο πρόσθιο πόδι με αντανάκλαση στα μικρά δάκτυλα, με αιμωδίες ή αίσθημα στιγμιαίας διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος, υπαισθησία ή αίσθημα κράμπας στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού.

Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα ή με παπούτσια που ασκούν πίεση και υφίεται με την ανάπαυση. Αν βγάλετε εκείνη τη στιγμή το παπούτσι σας και τρίψετε το πέλμα σας, ο πόνος μπορεί να μειωθεί.

Η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η αλλαγή υποδημάτων και η ξεκούραση. Προτιμήστε άνετα παπούτσια που είναι πιο φαρδιά στο μπροστινό μέρος και δεν ασκούν πίεση. Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα ή αθλήματα που τυχόν συνδέονται με το νευρίνωμα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει κάποια ορθωτική συσκευή που εισάγεται στα παπούτσια σας προκειμένου να μειώσει την πίεση στο νεύρο, ενώ ειδικά πέλματα προσαρμοσμένα στο πέλμα κάθε ασθενούς μπορεί να επιτευχθούν και με το πελματογράφημα. Αν είστε υπέρβαρος/η, θα βοηθήσει και η απώλεια βάρους δεδομένου ότι θα μειώσει κι αυτή την πίεση στο νεύρο.  Το μασάζ μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να ανακουφίσει από τον πόνο. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε την παγοθεραπεία (για 10-15 λεπτά).

Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη (ibuprofen)  μπορεί να ελαττώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ενέσιμα κορτικοστεροειδή ή κάποιο αλκοολικό διάλυμα σε συνδυασμό με κάποιο τοπικό αναισθητικό.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν φέρουν αποτέλεσμα ή σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου, συστήνεται χειρουργείο. Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα χρειαστεί να φορέσει κάποιο ειδικό προστατευτικό μέχρι την πλήρη αποκατάσταση η οποία μπορεί να πάρει μήνες. Ωστόσο, ο ασθενής συνηθώς περπατάει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο.

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner