Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Ιδιοπαθής ή Πρωτοπαθής ΟΑ      

Είναι αγνώστης αιτιολογίας και παρουσιάζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, χωρίς ιστορικό τοπικού τραυματισμού. Αρχίζει από τις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων, που βρίσκονται συνεχώς κάτω από την επίδραση του βάρους του σώματος. Παράγοντες που φαίνεται ότι προδιαθέτουν την πάθηση είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, το επαγγελματικό stress και οι ορμονικές διαταραχές.

 

Μορφές πρωτοπαθούς ΟΑ :  

Γενικευμένη μορφή. Παρατηρείται οικογενειακή προδιάθεση και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Προσβάλλει μεγάλο αριθμό αρθρώσεων. Αρχίζει,  συνηθέστερα, ως μονοαρθρική σε ηλικία γύρω από την εμμηνόπαυση και προοδευτικά εξελίσσεται σε πολυαρθρική

Διαβρωτική φλεγμονώδης μορφή. Προσβάλλει συχνότερα τις αρθρώσεις των άκρων χειρών και οδηγεί σε παραμόρφωση. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδη διόγκωση των προσβαλλόμενων αρθρώσεων

Υπερτροφική ή Ατροφική μορφή. Η υπερτροφική χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη οστεοφύτων, οστική σκλήρυνση και χονδρασβέστωση. Η ατροφική χαρακτηρίζεται από διαβρώσεις που πιθανόν να είναι καταστροφικές για την άρθρωση.

Αγκυλωτική υπερόστωση ή διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση(DISI).Προσβάλλει τη Σπονδυλική Στήλη. Χαρακτηριστικό της είναι η εμφάνιση των παχέων οστεόφυτων και η διάχυτη οστεοποίηση κατά μήκος της προσθιοπλάγιας πλευράς των σπονδυλικών σωμάτων.

Πυροφωσφωρική μορφή. Χαρακτηρίζεται από προσβολή των μεγάλων, κυρίως, αρθρώσεων. Παρατηρούνται κρύσταλλοι πυροφωσφορικού ασβεστίου ή υδροξυαπατίτη.

Δευτεροπαθής ΟΑ        
Παρουσιάζεται σε νεότερα άτομα και έχει διάφορες αιτίες, από τις οποίες οι συχνότερες είναι :

  • Η παχυσαρκία
  • Η ανώμαλη παρυφή των αρθρικών επιφανειών, ιδιαίτερα στα πλημμελώς πωρωθέντα κατάγματα
  • Η πλημμελής ευθυγράμμιση των αρθρώσεων από παραμόρφωση, κάταγμα ή διαταραχή της ανατομίας από προηγηθείσα επέμβαση, ιδιαίτερα μηνισκεκτομή
  • Η αρθρική αστάθεια μετά από τραυματισμό ή γενικευμένη συνδεσμική χαλάρωση
  • Οι συγγενείς ή αναπτυξιακές ανωμαλίες, όπως επιφυσιακή δυσπλασία, Σ.Ε.Ι. και επιφυσιολίσθηση
  • Τα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως ΡΑ (ρευματοειδής αρθρίτιδα), ουρική αρθρίτιδα και φλεγμονή
  • Τα μεταβολικά και ενδοκρινικά νοσήματα, όπως αιμοχρωμάτωση, ακρομεγαλία, ΣΔ, υπο/υπερπαραθυρεοειδισμός
  • Άλλες οστικές και αρθρικές βλάβες, όπως οστεονέκρωση, νόσος Paget και οστεοχονδρίτιδα          

 

Συχνότερα Προσβαλλόμενες Αρθρώσεις


Περισσότερο συχνά προσβάλλονται οι αρθρώσεις που δέχονται το βάρος του σώματος, καθώς και αυτές με τη  μεγαλύτερη χρήση. Τέτοιες αρθρώσεις είναι το γόνατο και το ισχίο. Η ΟΑ σπάνια επηρεάζει τους ώμους, τους αγκώνες και την ποδοκνημική, εκτός των περιπτώσεων τραυματισμού ή ασυνήθιστης πίεσης στις παραπάνω αρθρώσεις.

 

 

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

 
Banner
Banner
Banner