Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]
 

ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ

 

Είναι η αντίθετη της πλατυποδίας παραμόρφωση του ποδιού κατά την οποία η ποδική καμάρα είναι πάρα πολύ υψηλή.

Η προς τα κάτω κατεύθυνση του πρόσθιου τμήματος του ποδιού έχει σαν αποτέλεσμα την προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων προς την πελματιαία επιφάνεια και την υπερέκταση των μεταταρσιοφαλαγγικών αρθρώσεων ενώ τα δάκτυλα βρίσκονται σε κάμψη.

Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και επιτείνεται μέχρι την συμπλήρωση της ενηλικίωσης. Η παθοφυσιολογία της κοιλοποδίας δεν είναι τόσο μελετημένη όσο αυτά της πλατυποδίας. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλεται σε αντικανονικότητα των μυών του άκρου ποδιού και/ ή των γαστροκνημιαίων μυών.

Η κοιλοποδία μπορεί να είναι άγνωστης αιτίας, να είναι δηλαδή ιδιοπαθής, ή να οφείλεται σε:

1.     Κατάγματα της πτέρνας ή των οστών του ταρσού που δεν έχουν επουλωθεί στη σωστή θέση

2.     Νευρομυϊκές ασθένειες (εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, πολυνευροπάθειες, νόσος Charcot-Marie-Tooth, όγκοι στη σπονδυλική στήλη)

3.     Εγκαύματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν και πολλές φόρες υποδεικνύουν το αίτιο. Συχνό παράπονο των ασθενών είναι πόνος στο έξω μέρος των πελμάτων, ο οποίος αυξάνεται κατά το περπάτημα, πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών, ενώ στην περιοχή αυτή εμφανίζονται και κάλοι λόγω της αυξημένης πίεσης. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται επίσης στις γάμπες, στα γόνατα ή ακόμα και στη μέση. Ο ασθενής, όπως και στην πλατυποδία, κουράζεται εύκολα και μπορεί να υποφέρει από ασταθή βηματισμό. Αν δεν επέμβουμε έγκαιρα η κοιλοποδία μπορεί να εξελιχθεί σε πρόωρη αρθρίτιδα.

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπαιδικό βάση της κλινικής εικόνας. Οι ακτινογραφίες και το πελματογραφήμα βοηθούν στην πλήρη αξιολόγηση του περιστατικού. Η νευρολογική εξέταση είναι επίσης σημαντική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξιολογηθεί απαραίτητη και η μαγνητική τομογραφία (MRI) της σπονδυλικής στήλης.

Η θεραπεία είναι συντηριτική ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική. Το πελματογράφημα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή των πιέσεων του πέλματος και την παραγγελία ειδικών πάτων παπουτσιών με στόχο την αύξηση της επιφάνειας βάδισης και την αποφόρτιση των σημείων αυξημένης πίεσης. Η φυσιοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελλάτωση του πόνου και της αστάθειας.

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner