Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Μειώνει ο θηλασμός την οστική μάζα;

    Από παλιά είχε τεθεί το ερώτημα αν μια κύηση ή η πολυτοκία και η γαλουχία προκαλούν οστεοπόρωση. Και οι δυο αυτές καταστάσεις αποτελούν «ασβεστιακό στρες». Όπως είναι γνωστό η έγκυος παρέχει ασβέστιο στο έμβρυο για την ανάπτυξη του σκελετού του και στη συνέχεια η θηλάζουσα μητέρα δίνει ασβέστιο με το γάλα της στο νεογνό για την περαιτέρω ανάπτυξη του σκελετού του. Η ποσότητα ασβεστίου που δίνει η έγκυος στο έμβρυο είναι περίπου 21 (13-33) γραμμάρια και το 80% της ποσότητας αυτής αθροίζεται στο 3ο τρίμηνο της κύησης.
    Το ασβέστιο η έγκυος το παίρνει από τις τροφές, διπλασιάζοντας την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο λόγω διπλασιασμού της παραγωγής καλσιτριόλης (ορμόνη που αυξάνει την εντερική απορρόφηση ασβεστίου) κατά τη διάρκεια της κύησης.
      Το γενικό συμπέρασμα από διάφορες μελέτες είναι ότι αν έχουν αρνητική επίδραση η μια ή οι πολλές κυήσεις στην οστική πυκνότητα, αυτή είναι αμελητέα. Η κύηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιβαρύνει την οστική πυκνότητα διότι έχει αυξημένα οιστρογόνα, μειωμένη παραθορμόνη και αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου. Μόνο στην εφηβεία προκαλεί ελάττωση της οστικής πυκνότητας, προφανώς διότι οι έφηβες δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν κορυφαία οστική πυκνότητα.
    Στη γαλουχία το ποσό ασβεστίου που δίνει η μητέρα είναι 280-480mg και μπορεί να φτάσει μέχρι 1000mg. Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ασβέστιο διαφέρει:
· Από θηλασμό σε θηλασμό
· Μεταξύ των δυο μαστών του ίδιου προσώπου
· Μεταξύ διαφορετικών μητέρων
· Μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων
· Από τον 3ο στον 6ο μήνα του θηλασμού
    Η θηλάζουσα μητέρα βρίσκεται σε αρνητικό ισοζύγιο ασβεστίου με απώλεια μέχρι και ένα γραμμάριο. Το ασβέστιο που χάνεται στο γάλα προέρχεται κυρίως από αφαλάτωση του σκελετού της μητέρας.
    Η γαλουχία μπορεί να θεωρηθεί σαν κατάσταση εμμηνόπαυσης διότι έχει χαμηλά οιστρογόνα και αμηνόρροια, λόγω της υπερπρολακτιναιμίας, και έτσι αυξάνεται η οστική απορρόφηση. Από τις εργασίες που υπάρχουν όσον αφορά την επίδραση της γαλουχίας στην οστική πυκνότητα, τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά. Οι περισσότερες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γαλουχία επιβαρύνει τον σκελετό, αλλά η επιβάρυνση είναι αναστρέψιμη. Μέσα σε λίγους μήνες η οστική πυκνότητα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

 
Banner
Banner
Banner