Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]
 

ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ (ΚΟΤΣΙ)

 

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή κοινώς κότσι αποτελεί συχνή παραμόρφωση, κυρίως στις γυναίκες, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω από τον άξονά του, ενώ το 1ο μετατάρσιο φέρεται προς τα έσω και η κεφαλή του προβάλει χαρακτηριστικά.

Η νόσος μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή να είναι επίκτητη, ενώ τα ακριβή αίτια δεν είναι πάντα ακριβή. Ακόμα συνδέεται με παθήσεις όπως ρευματοειδή, ψωριασική ή ουρική αρθρίτιδα. Τα παπούτσια με ψηλό τακούνι και στενή φόρμα επιδεινώνουν τη βλαισότητα του δακτύλου.

Εκδηλώνεται με δυσκολία στην άνετη υπόδηση, πόνο και ευαισθησία στην  περιοχή της εξοστώσεως. Στη βάση του μεγάλου δακτύλου μπορεί να υπάρξει φλεγμονή και οίδημα. Συχνά δημιουργούνται κάλοι και με την πάροδο του χρόνου, το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα (2ο ή 3ο) τα οποία οδηγούνται σε παραμόρφωση ή εφίππευση του μεγάλου δακτύλου.

Σε πρώιμο στάδιο ειδικοί νάρθηκες που τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βελτιώσουν το κότσι. Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά,  δεν βελτιώνονται και προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει σε χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία όμως πρέπει να τονίσουμε ότι δεν συνίσταται για αισθητικούς λόγους.

 

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner