Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]
 

ΑΧΙΛΕΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΣ

 

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα και πρόκειται για τον ιστό που συνδέει τους γαστροκνήμιους μύες  της γάμπας με το οπίσθιο μέρος του πέλματος.

Η Αχίλλειος τενοντίτις ή τενοντίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες καταστάσεις που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο τραυματισμό, αλλά επέρχεται λόγο υπερχρήσης ή κάποιας εκφυλιστικής αιτίας. Έτσι, το συναντάμε συχνά σε αθλητές έπειτα από αύξηση της προπονητικής έντασης ή διάρκειας. Ακόμα κάνει την εμφάνιση του και σε άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό, όπως σε άτομα της μέσης ηλικίας που γυμνάζονται περιστασιακά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση του τένοντα με την πάροδο των χρόνων.

Στην αρχή χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία του τένοντα μετά από τρέξιμο για μεγάλη απόσταση, που βαθμιαία εξελίσσεται σε πόνο στην περιοχή. Τελικά ο πόνος γίνεται μόνιμος ακόμη και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική, εκτός από την περίπτωση όπου έχει επέλθει ρήξη του τένοντα και τότε χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση. Με συντηρητική θεραπεία η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να πάρει ακόμα και περισσότερο από τρεις μήνες, ενώ αν ο ασθενής καθυστερήσει να αναζητήσει θεραπεία μπορεί να πάρει και έξι μήνες μέχρι να δει κάποιο αποτέλεσμα.

Ως συντηριτική θεραπεία συστήνεται ξεκούραση, παγοθεραπεία, ενώ ο γιατρός μπορεί να προτείνει και ορισμένες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των γαστροκνήμιων μυών και την μείωση της έντασης του Αχίλλειου τένοντα. Η φυσιοθεραπεία είναι ιδιαίτερα βοηθητική καθώς και ειδικά παπούτσια ή πάτοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και φαρμακευτική αγωγή.

 
 
 
 
Banner
Banner
Banner