Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Το γήρας

Μεταβολές ανατομικές, δομικές, μηχανικές και βιοχημικές είναι υπεύθυνες για την αύξηση της ΟΑ στα ηλικιωμένα άτομα

Μηχανικοί παράγοντες
Η υπερβολική μηχανική επιβάρυνση μπορεί να οφείλεται σε συγγενή ή επίκτητη αρθρική δυσπλασία, που προκαλεί μείωση της επιφάνειας στήριξης, σε κλειστό τραυματισμό, που προκαλεί κυτταρικές αλλοιώσεις και τέλος σε χρόνια επαγγελματική ή και αθλητική καταπόνηση. Σε όλα τα σπορ και τα επαγγέλματα με έντονη σωματική δραστηριότητα είναι δυνατόν να παρατηρηθούν κακώσεις. Η συχνότητα και ο τύπος της κακώσεως σχετίζονται με το είδος της δραστηριότητας.

Κληρονομικοί και ιδιοσυστασιακοί παράγοντες
Η κληρονομική επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ΟΑ των άπω μεσοφαλαγγικών αρθρώσεων, που είναι δυο φορές πιο συχνή σε μητέρες και κόρες. Σε μονοζυγωτικούς αδελφούς διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συχνότητα συγκριτικά με τη συχνότητα στους διζυγωτικούς αδελφούς. Η μεγαλύτερη συχνότητα  της ΟΑ στις γυναίκες και η εκλεκτική της εντόπιση στα δάκτυλα, στη βάση του αντίχειρα και στα γόνατα προϋποθέτει την ύπαρξη αγνώστου ιδιοσυστασιακού παράγοντα.

Φλεγμονή
Φλεγμονώδης ενδοαρθρικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι είτε σηπτικές είτε άσηπτες

Ορμονικοί παράγοντες
Έχει διαπιστωθεί αυξημένη συχνότητα ανάπτυξης ΟΑ στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ολική υστερεκτομή

Παχυσαρκία
Ο οστεοαρθριτικός άρρωστος διαπιστώνει πως ο πόνος χειροτερεύει όταν οι αρθρώσεις του έχουν να σηκώσουν μεγάλο βάρος. Αυτό υποδηλώνει ότι ο κύριος λόγος για το συνδυασμό αυτό ήταν η προερχόμενη από το επιπλέον βάρος επιπρόσθετη μηχανική πίεση. Είναι γεγονός ότι στην παχυσαρκία παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής των μεγάλων αρθρώσεων, αυτών δηλαδή που σηκώνουν το βάρος του σώματος

Έλλειψη σωματικής άσκησης
Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μεσήλικες που εξετάζονται, παρουσιάζουν περιορισμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις τους, συνήθως στην Σ.Σ. και στο ισχίο.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

 
Banner
Banner
Banner